Nikotinové sáčky a vše, co jste o nich nevěděli

V minulosti byl předchůdcem klasických cigaret, jak je známe dnes, žvýkací tabák. Na ten navázal švédský snus a od něj to byl už jen krok k nikotinovým sáčkům. Tato revoluční beztabáková novinka se začala objevovat po celém světě, včetně České republiky. V současné době se zmíněná alternativa kouření těší velké oblibě a nikotinové sáčky vás „zachrání“ v mnoha situacích.

 

Záchrana v kulaté krabičce

Pokud se snažíte přestat s klasickým kouřením, ale vaše tělo vás bez nikotinu neposlouchá, je ideální chvíle na vyzkoušení nikotinových sáčků. Nikotinové sáčky oceníte v situaci, kdy se dostanete do stresu a potřebovali byste si jít zakouřit, ale jste například v práci, na rodinné oslavě nebo kdekoliv jinde, kdy není možnost odejít ven. Sáčky oceníte také v případě špatného počasí, když nechcete kouřit venku v dešti nebo mrznout v zimě na balkóně. Nikotinové sáčky můžete použít dokonce i v letadle, pokud se potřebujete rychle a účinně zbavit stresu z letu, případně si nedovedete představit nekouřit například 10 hodin.

 

Složení

Nikotinové sáčky jsou vyráběny z vysoce kvalitních surovin. Obsahují vodu, celuózová vlákna z borovice, aromatické látky a zvýrazňovače chuti či sladidla. Součástí těchto sáčků je i zmíněný nikotin, dále pak například xylitol, zahušťovadla, salmiak, regulátory kyselosti a další konzervační látky. Součástí složení nikotinových sáčků není tabák.

 

Výhody nikotinových sáčků

Mezi velké výhody patří bezesporu eliminace tabáku a následného vdechování kouře, jež vdechuje klasický kuřák u cigaret. Nikotinové sáčky 77, stejně jako jiné oblíbené značky, neobsahují tabák a nejsou v nich ty látky, které mohou ohrožovat zdraví a v tabáku se běžně vyskytují. Další výhodou je orální absorpce nikotinu, pomocí ústní sliznice. V tomto případě se nikotin do těla dostává pomaleji a nezpůsobuje takové obtíže, jako mohou způsobit klasické cigarety a zahřívaný tabák.

 

Co jste nevěděli o nikotinu

I když jste mohli často slyšet, že nikotin je v první řadě návykový a škodí zdraví, je potřeba podívat se i na druhou stranu mince. Výzkumy tuto informaci nevyvrací, ale zároveň potvrzují, že je nikotin považován za terapeutický prostředek k léčbě pozornosti, Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby a omezuje úzkost, pomáhá v boji s depresí a dokonce chrání před obezitou.

 

Jak užívat nikotinové sáčky?

Po otevření balení vezmete sáček a umístíte jej pod horní nebo dolní ret, podle toho, kde je vám umístění příjemnější. Po chvilce můžete cítit mírné pálení, případně jemné brnění v konečcích prstů a končetinách. Nemusíte se děsit, to znamená, že nikotin už začíná působit. Tyto pocity budou postupně ubývat na intenzitě, většinou má působení nikotinu rychlý nástup, posléze pomalu vyprchává.

Doporučená doba užívání jednoho sáčku je zhruba 30 minut. Poté sáček vyndejte a vyhoďte jej do odpadkového koše nebo do odpadní přihrádky v horní části kulaté krabičky. Výhodou kulatého úložného boxu je možnost sáček vrátit do přihrádky i po kratší době, a poté použít opakovaně. Většinou se však opakované použití nedoporučuje a je vždy lepší vzít si nový nikotinový sáček.

 

Začněte od nejslabších nikotinových sáčků

Obsah balení spotřebujte do data uvedeného na obale a nikotinové sáčky uchovávejte při pokojové teplotě. Otevřené balení spotřebujte nejlépe do týdne. V letním období doporučujeme nikotinové sáčky uchovávat v ledničce. Sáček nežvýkejte zuby ani jej nepolykejte. Při vdechnutí či spolknutí sáčku vypijte velké množství vody. Při přetrvávajících potížích vyhledejte lékařskou pomoc. Mezi nežádoucími účinky, které se mohou objevit po použití nikotinového sáčku se objevují závratě, únava, nevolnost, pocení, pocit žízně nebo arytmie. V tomto případě si zkuste zvolit raději nikotinový sáček s nižším obsahem nikotinu a začínejte na „nejslabším“ sáčku. Nebojte se tak vyměnit nudné balení cigaret s nevábným designem za stylovou kulatou krabičku s nikotinovými sáčky.

 

Celou nabídku nikotinových sáčků naleznete zde.

 

Používáme ověření věku Adulto