8 zajímavostí o tabáku, které vás překvapí!

Napadlo vás někdy, jak asi vznikly první cigarety nebo kam sahá historie tabáku? Nechte se překvapit zajímavými fakty o tabáku, které možná neznáte a dosud jste je ještě neslyšeli.

 

1) Víte, odkud pochází tabák? Nejranější zmínka pochází z amerického kontinentu. Zde se používal již tisíce let před příchodem Evropanů. Původní obyvatelé Ameriky, jako Mayové a Aztékové, používali tabák v různých formách pro rituální účely, jako součást léčby, ale také při komunikaci se duchovním světem.

 

2) Určitě víte, že právě tabák obsahuje látku nikotin. Pokud jej chcete využít k podpoře soustředění nebo zklidnění, vyhněte se klasickým cigaretám a raději sáhněte po e-cigaretě, případně vyzkoušejte nikotinové sáčky

 

3) Na trhu s tabákovými výrobky se objevuje také geneticky modifikovaný tabák. V některých případech výrobci tabáku provádějí genetické modifikace tabákových rostlin, a to s cílem zvýšit obsah nikotinu nebo zlepšit odolnost rostlin proti škůdcům.

 

4) Věděli jste, že tabák byl už v minulosti spojován se společenským vlivem? Kouření tabáku se stalo nejen součástí společenských událostí a obřadů, ale také jako součást rituálů.

 

5) Překvapí vás informace, že tabák byl i ve vesmíru? Astronaut John Young si při misi Apollo 16 v roce 1972 přinesl na Měsíc kousek tabáku a krátkou dýmku. Kouření na povrchu Měsíce však nebylo možné, a to kvůli absenci atmosféry.

 

6) Pokud byste hledali, jaký průmysl je nejlukrativnější, nemuseli byste chodit daleko. Právě tabákový průmysl generuje obrovské zisky a spousta zemí je dokonce na vývozu tabákových výrobků ekonomicky závislá.

 

7) S rostoucím povědomím o škodlivosti kouření se objevují alternativní produkty, jako jsou elektronické cigarety a žvýkací tabák, které se tvrdí, že jsou méně škodlivé než tradiční cigaretové kouření.

 

8) V dnešní době se tabák pěstuje v 117 zemích celého světa. Plocha jeho pěstování se pohybuje okolo 5 milionů hektarů. Největším vývozcem tabáku je v současnosti Čína.

Používáme ověření věku Adulto