6 zajímavostí o nikotinu, které jste nevěděli

Většina z nás ví, že je nikotin součástí klasických cigaret, slyšeli jste však i dalších možnostech jeho užití? Představíme vám nikotin i v jiném světle, kdy výzkumy dokázaly dokonce i terapeutické účinky nikotinu.

 

1) Pokud přemýšlíte, jaká přesně látka je v klasických cigaretách tak návyková, odpověď je jednoduchá. Je to nikotin. Důvod je také zcela na místě a nejspíš vás moc nepřekvapí. Jedná se totiž o stimulační látku, která způsobuje pocit euforie, navíc podporuje soustředění a dokáže výrazně zvýšit vaši pozornost.

 

2) Chcete užívat nikotin a vyhnout se nezdravému kouření cigaret? Sáhněte po elektronických cigaretách nebo vyzkoušejte nikotinové sáčky. Vyberte si také množství nikotinu, které můžete postupně snižovat až se dopracujete k e-cigaretám zcela bez nikotinu. 

 

3) Vědecké výzkumy potvrdily, že má nikotin terapeutické účinky pro některé druhy onemocnění. Mezi nimi například neurologické a psychiatrické poruchy. Konkrétně pak Parkinsonova choroba, deprese nebo dokonce schizofrenie.

 

4) Zajímavým zjištěním je, že nikotin pomáhá zlepšovat výkonnost a pomáhá k soustředění, ale také k udržení pozornosti. Využijte jeho vlastnosti například při učení se na zkoušku nebo při práci. Zapomeňte na klasické cigarety a sáhněte po diskrétních nikotinových sáčcích.

 

5) Možná vás překvapí, že v malých dávkách může nikotin pomoci při zvyšování produktivity. Navíc snižuje únavu a výrazně podporuje zaměření na výkon. Jedná se o stimulant, který může mít také antioxidační vlastnosti. Výrazně pomáhá od stresu a snižuje poškození buněk, které jsou právě zasažené oxidativním stresem.


6) Výzkumy také potvrdily, že nikotin Může pomoci snížit riziko některých onemocnění: Konkrétně pak ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Při užívání nikotinu se však vyhněte vysokým dávkám a raději si dopřejte jen menší dávku, a to v e-cigaretě nebo zmíněných sáčcích.

Používáme ověření věku Adulto