Pohled do historie tabákových výrobků - od obřadů až po moderní dobu

Přemýšleli jste někdy nad tím, od kdy přesně se začal používat tabák a lidé vyhledávali jeho účinky? Nahlédněte s námi do historie, která sahá až k modlitebním a obětním obřadům. Víte, co je předchůdcem vaší oblíbené e-cigarety?

 

Od náboženství po šamanismus

Možná vás překvapí, že první rostliny tabáku se objevily už v roce 6000 před naším letopočtem. Až několik tisíc let později je datováno první použití, a to převážně u náboženských obřadů. Toto použití se připisuje Aztékům, Mayům, ale také například Indům. V této době se tabák nejvíce šňupal, žvýkal, ale posléze i kouřil. Byl také součástí šamanských rituálů a léčebných procesů.

 

První cigareta

Až v roce 1832 byla vytvořena, dá se říct i “ubalena” první cigareta. Do této doby byla nejčastěji použita dýmka. Od tohoto okamžiku je to už jen krok k velkovýrobě balených cigaret. Slovo cigareta pochází z Francie a doslova je možné ji přeložit jako “doutníček”. 

 

Rozvoj a obliba cigaret

Věděli jste, že na začátku 20. století vnímali lidé cigarety jako společenskou zábavu a nedovedli si bez cigaret představit správný večírek? Určitě jste si mohli všimnout, že se cigarety často objevovaly i ve filmech a na fotografiích. Až kolem roku 1950 se začínají objevovat první zmínky o zdraví a škodlivosti klasických cigaret.

 

Současnost a moderní způsoby kouření

Postupně se začalo upouštět použití dýmky, stejně tak klasických cigaret. Přišly nové metody kouření, kam patří použití jednorázových i nabíjecích elektronických cigaret. K tomuto modernímu trendu se přidává použití nikotinových sáčků, jako ideální volby při potřebě lepšího soustředění.

Používáme ověření věku Adulto