Vše, co jste chtěli vědět o nikotinu

Určitě už jste slyšeli o škodlivosti cigaret a tabáku. S tím je spojován i pojem nikotin. Víte, co přesně nikotin je, jaká je jeho škodlivost a co dělat s návykem? Možná vás překvapí, že nikotin sebou přináší i určitě pozitiva a výhody. Dozvíte se vše, co jste o nikotinu nevěděli.

 

Co je to nikotin

Nikotinem je organická sloučenina, kterou obsahuje tabák. Vyskytuje se v něm přirozeně, proto se dá říct, že se jedná o rostlinný pyridinový alkaloid. Málokdo ví, že se však jedná o prudký jed, který je ve větším množství škodlivý. V menším množství má však stimulační účinky a dokáže uvolnit.

 

Jaká je jeho škodlivost

O nikotinu se všeobecně tvrdí, že je škodlivý a návykový, a to bez ohledu na jeho množství, případně konkrétním způsobu použití. Je potřeba se na nikotin podívat z obou stránek. Vědeckými studiemi byly dokonce potvrzeny určité výhody a pozitiva. Velmi se však liší nikotin v cigaretách, kde je škodlivý a užívání s sebou přináší i spoustu nepříjemností. Mnohem lepší variantou jsou nikotinové sáčky, které se dají použít téměř kdykoliv, a to i v uzavřených prostorách.

 

Návykovost nikotinu

Závislost na nikotinu vzniká i tím, jak dokáže uvolnit a stimulovat. Najednou máte pocit, že pro další uvolnění a pocit pohody potřebujete další cigaretu. V takovém případě sáhněte po nikotinových sáčcích a zkuste se zbavit svého zlozvyku – kouření. Připomeňte si, jak vás omezuje v práci, ve vztazích a ne vždy máte možnost dát si cigaretu zrovna, když chcete.

 

Pozitiva a přínosy

Každé tělo může na nikotin reagovat jinak. Výzkumy však bylo potvrzeno, že nikotin dokáže zlepšit střednědobou a dlouhodobou paměť. Je velmi účinný při učení, a pokud se na něco potřebujete soustředit. Dokonce bylo potvrzeno, že zlepšuje pozornost a zklidňuje mysl. Co se týče zdravotních účinků, tak výrazně podporuje soustředění a zvyšuje pozornost u lidí, kteří trpí Alzheimerovou chorobou.

 

Jak nikotin působí na naše tělo

Jakmile je nikotin ve vašem těle, v mozku reagují receptory, zrychluje se dýchání a zrychluje srdeční tep. Nikotin se dokáže najít také velmi rychlou cestu ke zvýšení produkce dopaminu, který je znám jako hormon štěstí. Proto již za nějakou dobu potřebujete svoji další „dávku“. Postupem času však vaše tělo potřebuje větší množství nikotinu a zároveň i vyšší dávku.

 

Efektivní užívání nikotinu

Pokud se chcete zbavit své závislosti na cigaretách a nemáte silnou vůli, zkuste nejdříve snižovat svou dávku cigaret, případně je nahradit nikotinovými sáčky. Vybírejte si ty s nižším obsahem nikotinu a pomalu zcela upouštějte od klasických cigaret. Zapamatujte si také, že průměrné abstinenční příznaky a chuť na cigaretu vás může provádět až tři týdny. Vydržte alespoň tuto dobu a zkuste nikotin užívat efektivněji, právě pomocí zmíněných sáčků.

Používáme ověření věku Adulto